ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Burja chase na krškem mostu  

Danes sva s Tejo skočila pogledat, kako je na krškem mostu ob orkanski burji.

Že včeraj zvečer so sunki presegali hitrost 150 km/h, meteorološki modeli pa so napovedovali še občutno okrepitev vetra do jutra ter potem kar konstantno izredno visoko hitrost (v povprečju naj bi tam pihalo ~38 m/s!!!).

Tresla se je gora, rodila se je miš.

Ob 6:30 sva se odpeljala iz Ljubljane, med Logatcem in Uncem sem že malo "cvikal", saj se je temperatura na avtomobilskem termometru nevarno bližala ledišču.
Rosilo je, a na srečo ni bilo nič poledenelo.
Nekaj sunkov vetra sem občutil pri Ravbarkomandi, na cestninski postaji Postojna je tudi že lepo vleklo. Potem pa mir skoraj do Ilirske Bistrice; malo pred črpalko me je presenetil prevrnjen tovornjak.


Za Kosezami sva opazovala pravi burjin zid, tu je tudi prav pošteno vleklo.




Med vožnjo mimo Reke je začelo rositi in dež se naju je držal prav do krškega mostu; Bakar ni bil prav posebno vetroven, nič vrtincev in penečega morja. Ob 9h sva se precej oblečena in pripravljena na orkan (čelada, očala, plezalni pas s kompletom za varovanje 8) ) po stopnicah vzpela na most -- brez vetra.


Počasi sva se mimo anemometrov sprehodila na drugo stran, a tudi tam ni pihalo.


Večino časa je rosilo, tako da sta se komaj videla burjin zid in fenska jasnina.
Že med vračanjem proti avtu pa je kazalo na "izboljšanje" --> malce se je razjasnilo (fenska jasnina se je razširila), oblaki nad Jadranom so postali bolj divji in vedno več je bilo penečega morja -- na mostu pa nekaj pravih sunkov iz 0 na 100+. :)
Nekaj minut je povprečje držalo 20 m/s, max. sunki pa so bili med 33 in 37 m/s.

Vse skup nč. :(




Presenetili so me oblaki, ki so nastajali nad morjem ~1 km od obale na višini ~200-400 m nad morjem in so se dvigali! Burja naj bi načeloma pihala navzdol.
Ko sem želel posneti še zadnji filmček, sem anemometer odložil na cesto in čez pol minute ga ni bilo več.
Odpihnilo ga je! :(


[color=red">Filmček tu (klikni na fotko):[/color">


Malo čez 11. sva se začela vračati proti domu; vmes je še kar rosilo, fenske jasnine se ni več videlo. Med Reko in mejnim prehodom Jelšane je na nekaj mestih občutno tolklo po avtu, pri nas je bilo najbolj pestro na Ravbarkomandi. Ampak še vedno daleč od (zelo!) močne burje.


V Ljubljani je v povprečju bolj pihalo kot tam na mostu --> danes je nekaj pošteno "sfalilo", da ni bilo Burje.
Izgleda, da se je vetrovni stržen (zaradi velike hitosti?/čudne smeri?) dotaknil tal (/morja) bistveno bolj daleč od obale kot ponavadi, ko je že ob morju hudo.

0 odzivi

Objavite komentar