ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Dar Fur - Vojna za vodo  

Danes ob 13 h smo v Kinu Dvor v času predavanj ogledali pretresljiv dokumentarni film Toma Križnarja in Maje Weiss z naslovom Dar Fur - Vojna za vodo

Vir: http://www.darfurwarforwater.com/

Film je sestavljen iz video posnetkov, ki jih je Tomo posnel med svojo 7-mesečno misijo na območju Čada in Sudana.



Dar Fur - Vojna za vodo je celovečerni dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca pokojnega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa.

Medtem ko Križnar različnim frakcijam Sudanske osvobodilne vojske (SLA) predstavlja slovenski mirovni predlog, ves čas snema čustvene pogovore z glavnimi uporniškimi vodji kot tudi civilisti. To je prvi film o Darfurju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mentaliteto upornikov v Darfurju in dogodke, ki so se tam dogajali med februarjem in septembrom 2006. Pokaže, zakaj je bil mirovni sporazum med sudansko vlado in samooklicanim vodjo SLA Minnijem Minawijem, ki so ga orkestrirale ZDA in je bil podpisan pod okriljem Afriške unije v Abuji, Nigerija, očitno politična farsa, ki se nadaljuje tudi danes.

Dokumentarec argumentira, da vojna v Darfurju ni le vojna proti marginalizaciji in upor proti pohlepu arabske vlade po nafti in naravnih dobrinah. Ponuja namreč tudi močne utemeljitve, da se je vojna začela že veliko prej, kot posledica klimatskih sprememb.

Najbogatejši izviri vode so v Jebel Marri, kjer živijo Furi. Dar Fur pomeni "domovina Furov".
Furi so največje žrtve vojne za kozarec vode. Šokantni posnetki in intervjuji kažejo, kdo vse je odgovoren za trpljenje nedolžnih žena in otrok v Darfurju. Film pripoveduje zgodbo o neuspeli iniciativi slovenskega predsednika, ki je bila ustavljena z grozilnim pismom ameriške zunanje ministrice Condolezze Rice, z zahtevo naj se majhna Slovenija ne vmešava v širšo svetovno politiko. Film prikazuje hrabrost Toma Križnarja in rešitev, ki jo je našel na vrhu gore Jebel Marra, pod katero Al Kaida uri svoje vojake. Rešitev se pokaže med gledanjem dokumetarca.

Film je pretresljiv, saj brez očitne cenzure prikazuje zelo realen vsakdanjik ljudi na konfliktnem območju. Napadi na vasi z ženskami in otroki, nezainteresiranost voditeljev za rešitev problema, lakoto in predvsem ŽEJO, ki je najbrž glavni vzrok za napetosti. 
Dar Fur je namreč suho območje z zelo malo površinskimi vodami (z izjemo gora Džebel Marra, ki je največji vodni rezervoar med Etiopijo in Atlantskim oceanom!!!), zato se odnosi med vasmi, plemeni, narodi že od nekdaj zapletajo ravno ob delitvi vodnih virov. Pred prihodom (avtomatskega) orožja so napetosti reševali brez oz. z bistveno manj človeškimi žrtvami, danes pa gre za sistematično iztrebljanje prvotnega prebivalstva. Potem so tu še nahajališča nafte in kulturni konflikti med prvotnimi naseljenci in Arabci, pa rivalstvo med Ameriko in Kitajsko. 

Tomo se nam je po 88-minutnem filmu tudi sam pridružil v dvorani in odgovarjal na vprašanja ter z nami delil še svoj pogled na problem(-e, ki žal v prihodnosti čakajo tudi nas) in možnosti za njegovo rešitev. 

Karta uničenih vasi na obmejnem območju
Vir: Wikipedia

Film je vsekakor vreden ogleda, le tisti bolj pesimistični naj ga raje spregledajo ... ker potem bo še huje. :(

Napovednik filma:




Film bo predvajan do konca tega tedna v Kinu Dvor - http://www.kinodvor.org/

1 odzivi

  • Unknown  
    30. oktober 2008 ob 20:05

    Bojim se, da nam ne bo treba hoditi dalec gledati boja za vodo.Saj je pri nas ze zelo slaba,vsaj na nekaterih podrocjih.Hvala bogu ,da je graparska se super in si jo vsaki teden nalijem,dam v hladilnik in pijem.Krvavska je kriza vec slaba kot dobra.
    Ja sedaj ko bo dez pa le naredi cim vec na faksu,da ko bo sneg da bos uzival.Pa srecno.

Objavite komentar