ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Terenske, 1. dan: "Uvod - na morje!"  

Oddelek za geografijo FF UL v okviru usmeritve Geografija krasa vsako leto organizira tedenske terenske vaje na dinarskem krasu. Pred dvema letoma smo bili na črnogorskem Lovćenu, lani so bili na Južnem Velebitu, letos pa smo se spet odpravili med Paklenico in Split. Se temu lahko reče Severna Dalmacija?

Ljubljana - Gospić - Baške Oštarije - Uri (928 m) - Karlobag - Starigrad-Paklenica

Zjutraj smo se pri faksu namestili na avtobus in se odpeljali proti Hrvaški. Večinoma sem spal, zato o vožnji ne morem povedati prav dosti. :) Spomnim pa se postanka v Gospiću, kjer sva z Matjažem v pol ure izbrala, naročila, pojedla in plačala vsak svojo pico. Ja, lahkota je huda reč.

Potem smo se peljali naprej čez Velebit proti Kvarnerju in mimo Baških Oštarij dosegli preval Uri na 928 m.



Tam smo hitro izvedeli veliko o geološki zgradbi tega območja, pretekli in pol-pretekli zgodovini.



Na drugi strani prevala smo se spustili do Karlobaga in po Jadranski magistrali popoldne prišli v Starigrad-Paklenico. Več kot polovica študentov (14 od 26) se je pridružila Urošu na tridnevni odpravi proti vrhu Velebita, kjer so iskali sledove poledenitev (morene!), ostalih 12 pa nas je s prof. Mihevcem ostalo ob morju. :) V taki vročini (30+) ni za hodit okrog.

Mi smo šli pozno popoldne še malo dlje proti jugu - najprej do vrulje (podmorski izvir sladke vode) Zečice, ki pa zaradi sušnega vremena ni "delovala", nato pa na kras nad krajem Modrić, kjer smo našli brezstropo jamo, potem "navadno" jamo, brezno in še in še.



Sonce je zašlo in potem smo se vrnili v kamp.

Zemljevida:
- kje smo bili pod dnevih (ločeno po barvah!)
- lokacije fotografij v albumu

Še več fotografij v albumih:
več mojih fotk (klik!)
Jakove fotke (klik!)
Matejeve fotke (klik!)
Jaroševe fotke (klik!)
Draganove fotke (klik!)



0 odzivi

Objavite komentar