ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Vulkanski zahod sonca in nočni oblaki!  

"volcanic sunset" in "noctilucent coluds" po angleško

To pa je bil večer!

Dvanajstega (12.) junija je izbruhnil vulkan "Sarychev Pik" na otoku Matua (Kurilski otoki) - otočje od Kušira (JAP) proti Kamčatki. Torej na zahodnem robu Tihega oceana.
Za ogled lokacije klikni tu!

Po naključju se je ravno nad vulkanom znašla Mednarodna vesoljska postaja in posnela edinstvene posnetke začetka izbruha vulkana!Zelo lepo sestavljena animacija:
http://earthobservatory.nasa.gov/images/imagerecords/38000/38985/sarychev_oblique_final_H264.mov

Fotka v polni ločljivosti
http://spaceflight1.nasa.gov/gallery/images/station/crew-20/hires/iss020e009048.jpg

vir: NASA

Žveplov dioksid je že pred dnevi dosegel (nebo nad) severno Ameriko, danes pa naj bi prek Severnega Atlantika prišel v Evropo. Animacija:
http://www.spaceweather.com/images2009/27jun09/gome2_anim.gif?PHPSESSID=4amo7qskif0v36ktp8oalghsm4

... in posledice smo dočakali tudi v Evropi! Seveda ta ni bil prvi večer, ko je bilo mogoče opazovati vulkansko zarjo, je pa jaz nisem prej opazil. Ob pol devetih sem opazil svetle valove nekje daleč zgoraj nad nami. Preden sem prišel do fotoaparata in vsaj malo ugodnega položaja za fotografiranje, je začelo že bledeti in sem ujel le tole.Na fotki s povečanim kontrastom so valovi lepo vidniPotem sva se s Tamaro odpeljala na Sv. Jakoba in od tam streljala nebo.

Krasna škrlatna zarja! 21:15Za JulijciDa ne bi bilo prehitro konec, sva počakala še nočne svetleče oblake! Kako in zakaj nastanejo, je lepo prikazano na tej skici - klik! To so oblaki v stratosferi, ki jih zaradi njihove višine sonce tudi še eno uro po zaidu osvetljuje od spodaj. KRASNO. Razlaga na vsevedni Vikipediji Po trditvah avtorja fotografij na tej strani so bili nočni svetleči oblaki iz Slovenije prvič opazovani 14. julija letos zvečer.Bolj od blizu, 22:00Luči spodaj so v okolici KranjaPa še Rimska cesta, da bo bera polna!


0 odzivi

Objavite komentar