ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Kanjavec v poletnih temperaturah  

Krma - Planika - Dolič - Hribarice - Kanjavec - Velska dolina - Velo polje - Bohinjska vratca - Krma

Naslov se ne sklada povsem z namenom današnje ture -- obisk najvišje ležečega mrazišča pri nas, tam pa so temperature vse prej kot poletne. :-D
Iz Krme sva z Rokom krenila v ranem jutru seveda s smučmi na nahrbtniku; prve krpe snega so bile na ~1300 m, potem pa do pastirske koče v Zgornji Krmi večinoma kopno. Nad pastirsko kočo sva zavila proti zasneženi Kurici in nato nadaljevala na Konjsko sedlo (na poti med Vodnikovim domom in Kredarico). Snega je zelo malo, v "normalnih" zimah so pobočja tako zasnežena konec maja, če ne v začetku junija! Še naprej peš sva se po večinoma kopni poti vzpenjala proti Planiki, nato pa ~100 m pod kočo zavila levo -- proti Doliču. Rok je že preizkusil sneg in se zapeljal tistih 50 višinskih metrov, a potem sva morala spet po kopnem... in tako do Doliča. Sredi dopoldneva so se nad Pokljuko že začeli dvigati kopasti oblaki in s pospeški sva nadaljevala proti Hribaricam; tu je bil na srečo ves čas sneg in lahko sva gonila pse. :-DNa najnižjem delu Hribaric sem izmeril 2.5 m snega, ki ne bo še kar tako hitro skopnel! Skoraj do vrha Kanjavca se je še dalo priti po snegu, sonce je pa tako "nažigalo", da je Rok prilomastil na vrh kar v kratkih hlačah. :-DNa vzhodu so kipeli kopasti oblaki, midva sva na srečo še imela sonce in skoraj brezvetrje; res precej blizu poletnim temperaturam.

Razgled s Kanjavca (klikni za polno velikost!)


Z vrha sva odsmučala proti severovzhodu -- naravnost proti Doliču. Sneg se je precej plazil in zadnji sneg (15 cm) na celem pobočju se nama je v večih bučnih plazovih odpeljal proti Zadnjici. Prehod z vrha bo zalit le še par dni!
Nadaljevala sva v Velsko dolino; v dir sva pognala nekaj svizcev in gamsov, snežne kure so se elegantno odmajale. Malo sva morala tudi poštamfati, da sva ujela še vedno povezan snežni jezik prav do jezu nad Velikim poljem! Prav počasi sva se peš vzpela na Bohinjska vratca in se spustila v Krmo; v zgornjem delu je bil sneg zelo dober, spodaj pa je bila podlaga precej valovita, a pridrsala sva do ~1400 m -- to je še vedno kar daleč glede na zasneženost.

FOTOGALERIJA (41)

0 odzivi

Objavite komentar