ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Ko se "zgoraj" odločijo za potop  

Danes sem takoj po prihodu iz centra za vsak slučaj" preveril dogajanje na moji vremenski postaji Zarakovec v Baški grapi; dnevni graf količine padavin me je osupnil -- do 11:40, ko je postaji zmanjkalo elektrike, je v 3 urah padlo kar 121 mm dežja! Ker sem v zadnjih tednih brskal za podatki iz l. 1998, ko so Baško grapo prizadele zadnje hude poplave, sem v trenutku vedel, da bo danes tam dosti huje; l. 1998 je na tistem območju padlo 200 mm dežja v 24 urah, tokrat pa 120 mm v 3 urah!

Na hitro sem preveril dogajanje še na Slovenskem meteorološkem forumu, kjer sem opazil, da je ponekod še huje, nato pa sva se z bratom malo po 14. uri po hitrem postopku odpravila proti Baški grapi.

Pred Jeprco


Močno je deževalo do Škofje Loke, tam se je dež malo umiril.

V Škofji Loki






Konec Škofje Loke


Že takoj po Loki je Selščica segala skoraj do ceste


V Soteski (med Škofjo Loko in Praprotnim) je bila voda zelo blizu cesti ...




Na ovinkih se je voda dotikala cestišča






Začetek Bukovškega polja


Toliko vode tu še nisem videl


Voda je drla okoli električnih drogov




Bukovško polje




Vedno bliže mostu je bil tok ožji in hitrejši


Most čez Selščico na severnem robu Bukovškega polja


Deroča Selščica




Voda je nosila vseh sort predmete...


... tudi bale!


Selščica nad mostom...


... in pod njim




Most čez Selščico


Med Praprotnim in Bukovico je voda na ovinku že silila na cesto!






Zaselek Na Luši pod vodo


Pri zaselku Na Luši (odcep za smučišče Stari vrh, picerija) je bilo vožnje proti Železnikom konec -- cesta je bila poplavljena in zato neprevozna.


Voda je drla po celi širini dolinskega dna!


Hiše na levem bregu so že bile odrezane...


... most se je še komaj držal na mestu


Voda je medtem, ko sva sva bila tam (~10 minut -- 14:40-14:50) napredovala po cesti nekaj metrov!!


Poplavljene hiše na levem bregu


Voda čez in čez


Povezava Škofja Loka - Železniki je bila tako prekinjena




Pogled v smeri toka


Gasilec je povedal, da so Železniki do 1.5 m pod vodo in da voda odnaša avtomobile! Mimo nas je prinesla tudi hladilnik!

Voda je vedno bolj silila na ovinek pred zaselkom (nekaj fotografij više), midva pa sva morala priti v Baško grapo; edina prevozna pot je tako bila skozi Poljansko dolino in po dolini Idrije. Da bi prišla tja, sva morala čez Stari vrh, cesta v smeri Starega vrha pa je izgledala takole:


Potok Luša je poplavil cesto in drl vsepovprek.
Počakala sva, da sta teren preizkusila dva avtomobila...




... potem pa sva v vodo zapeljala tudi midva; voda je butala največ do vetrobranskega stekla in mi odbila sprednjo tablico. :(

Toda prišla sva čez! :) Cesta na Stari vrh ni bila nikjer prekinjena, izgledalo je, da je bilo vedno manj padavin proti jugu. Na Starem vrhu sploh ni več deževalo, odprl se je celo pogled proti Poljanski dolini.


V Poljanski dolini ni bilo nič hudega, voda komaj kaj narasla, cesta brez težav prevozna. Tudi čez Kladje v Cerkno ni bilo težav, v Cerknem pa sva bila okoli pol štirih in ni bilo videti prav nič hudega, le plavje na cesti.

Dolina Idrijce ni bila tako prizadeta, z desne (Šentviške planote) pa je voda na večih mestih tekla čez cesto; nekajkrat sva zaradi prevelike hitrosti elegantno zaplavala. :)




Da je bilo padavin kar nekaj, so naju opozarjali poplavljeni travniki...


V Idriji pri Bači je bila cesta spodjedena, zato je promet potekal izmenično enosmerno.




Na mostu čez Bačo pri Bači pri Modreju pa je bilo takoj vidno, da je Bača tokrat res hudo narasla.




Proti Klavžam, zadaj železniški most


Klavže


Bača pri HE Klavže








Malo pred Knežo sva naletela na zaporo ceste -- gasilec nama je razložil, da je cesta spodjedena in zato zaprta. Morali naj bi počakati državno komisijo, saj nihče ne želi pustiti prometa na svojo odgovornost. Bača naj bi se po njihovih podatkih že umirjala, medtem ko je potok Knežica še vedno naraščal!

Bača pod železnico pri Kneži


Kake pol ure sva čakala pred Knežo, nato pa se odpeljala mimo zapore (še pred poškodovano cesto) do parkirišča in nadaljevala peš. Vzpela sva se do poškodovanega mesta -- pod cesto se je sprožil plaz.


Mimo so že začeli voziti avtomobili, čeprav je bila cesta še vedno uradno zaprta; vseeno sva poskusila tudi midva in uspešno prišla čez. :)

Pred Koritnico je bilo očitno, da je Bača danes dosegla najvišji nivo v zadnjih nekaj 10 letih in da je od najvišjega današnjega nivoja upadla že vsaj za 2 metra!


Pod pobočji Koriške gore so nastali veliki nanosi plavja


Pri HE v Klontah




Bača je res že precej nižja od maksimuma -- tole deblo je odložila danes!


Odnesla je tudi pot ob vodi


Zasuta dovozna pot


Bača naj bi ob tokratni povodnji "povozila" čisto vse mostove -- tudi tega pod zaselkom Zarakovec.




Hudourniki s Šentviške planote so nanesli veliko materiala...


...in zato tudi spremenili svojo strugo


Deroča Bača je odnesla kot hiše na levem bregu




Voda je segala tako visoko!




Izliv potoka s Šentivške planote v Bačo -- potok teče po vododržnih kamninah, zato ima tudi drugačno barvo.




Tu sem prvič SLIŠAL, kako voda prevrača in brusi prodnike -- prav nenavaden ropot!

Pri domačiji Humar


Voda je segala prav do ceste!


Na hitro smo se odpeljali še do Podbrda; po vseh potočkih (in tudi po nekaterih sicer suhih grapah) je priletelo do ceste veliko materiala, tudi do 2 m^3 velike skale! Na srečo so vsi mostovi na Bači preživeli. :)

Do popoldneva je v Zarakovcu padlo nekaj več kot 160 mm dežja, večina v slabih 4 urah (9 h - 13 h). Že v temi sva se začela vračati proti domu -- poskusila sva čez Šentviško planoto, a cesta žal še ni bila očiščena -- na Bukovem jo je zasulo več hudournikov in plazov. Tako sva morala spet po dolini Bače prav do Idrijce in nato ob njenem toku navzgor; vmes naju je zajelo še bliskanje hladne fronte in po dolini Idrijce tudi izjemen naliv! Vožnja 30 km/h je še bila mogoča, čeprav se na trenutke ceste ni več videlo -- zaradi močnega dežja in tudi polno šodra ter listja.


Ob najhujših bliskih se je razsvetlilo tudi za 2 sekundi in v prav peklenskem vzdušju sva počasi napredovala proti Cerknem. Ob vsakem udaru strel se je zanimivo slišalo radijske motnje. :)

Šele v Poljanski dolini je manj deževalo, v Škofji Loki pa sva bila ravno v času po televizijskem dnevniku. Gasilci so črpali vodo iz kleti, ki so najbliže strugi, in nama povedali, da je Selščica ob najvišji višini segala čez most!


Pozno zvečer sva se vrnila domov; take moči vode še nisem doživel. Srhljivo.

0 odzivi

Objavite komentar