ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Stol v mesečini  

Danes zjutraj sva šla z Maticem zgodaj zjutraj v hribe; pred tremi dnevi je bila polna luna, napovedano je bilo prekrasno vreme za v višave, tudi veter (močan SZ) naj bi se tekom noči že umiril. Ker sva imela oba dopoldne (10:15 oz. 10:30) že faks, sva izbrala bolj "hiter" cilj -- karavanški Stol (2236 m). :)

02:45 je bila ura, ko je zvonila budilka, 03:30 pa, ko sva se odpeljala iz Ljubljane. Čez slabo uro sva že štartala izpod Zabreške planine; v gozdu je bilo malce temno in brez čelk ne bi šlo, na prostem pa je bila luna tako svetla, da sva brez težav napredovala le ob njeni svetlobi. :) Bilo je presneto mraz (na Kredarici zjutraj mislim da -13°C), občasno je malce zapihalo. Vzpenjala sva se zelo "na izi", vmes sva imela celo 2 polurni "fotopavzi".

Prva "fotopavza": Jesenice, Zgornjesavska dolina, osrednji Julijci pod jasnim nebom z orionom!!, levo SBG v oz. tik pod oblaki(h).Triglav z orionomNa ~1800 m sva stopila na sneg in na prepih, tale fotka je nastala še ~100 m više. Je že malo bolj svetlo kot na prejšnjih dveh fotografijah (ura je 6:20)...Matic, zadaj levo Veliki in desno Mali Stol.Pogled proti jugu -- radovljiške luči.Na izredno razglednem, a presneto vetrovnem Z grebenu Malega StolaDo Prešernove koče naju je ravno dobro prepihalo in na srečo sva našla zavetrje, kjer sva se lahko pripravila za vzpon na vrh Stola. Sonce pa je bilo vedno bliže.Pri koči, Julijci, LunaPresenetljivo dobro se je videla slana na travnikih pri Lescah!Veliki StolSonce bo vzšlo tu nekje -- Storžič in Krvavec.Ubogi Ljubljančani so bili še vedno pod pokrovko, Kranjčani ne več. :)Očak in barvni preliv nad njim.Luč 1A :)Ofrajhana Stenar in RazorVedno bliže soncu, zanimiv snop svetlobe naravnost nad soncem (ki pa je še pod horizontom)BližeIvje na smerni tabli na sedlu med StolomaŠe malo, pa bova na vrhu!Tik pod vrhom sva naletela na zelo trdo staro snežno podlago, zato sva morala v roke vzeti cepin.SOOONCCEEEOgnjena krogla nad KrvavcemOžarjeno osrčje JulijcevNa vrh sva prišla ob 7:20 -- torej ravno ob uri sončnega vzhoda in po 3 urah od avta, od tega 2h hoje. :) Pihal je zmeren SZ veter (~10m/s).

KaravankeŠmarna gora in Sorško poljeZa Šmarno goroOd Ljubljane do Kamnika (skoraj)Škrlatica & co.Vidljivost je bila izjemna, tile vrhovi so že daleč v Dolomitih!Vajnež in Visoke TureNajvišji del Visokih Tur -- leva špica nad oblaki je Veliki KlekVidelo se je celo grebene za Visokimi Turami! :)Travniki na savski poplavni ravniciNa SBG je vztrajala oblačnostPorezenNa grebenu se je občasno zavrtel kak snežni vrtinec.Opast na robu S stenePolhograjski Dolomiti (Tošč)Čez dvajset minut sva začela sestopati, zaradi snega je šlo kar hitro. :)V dolini med StolomaBled, DeželaUgotovila sva, da je najhitrejši način sestopa dričanje po zadnji plati, seveda s cepinom v roki in v pripravljenosti na zaviranje.Tako je šlo res hitro in v slabi uri sva bila spodaj, ob 9:15 v Ljubljani, tudi na faksu sva bila oba še pravočasno. :)

Izjemno lepo jutro!!!

0 odzivi

Objavite komentar