ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Takoj po prehodu fronte na Gradico  

nad Rutom - Rodica

V drugi polovici noči je v Zarakovcu začelo deževati in do poldneva se je nabralo 30 mm padavin. Če bi ravno toliko padavin padlo v obliki suhega snega, bi imeli 25-35 cm debelo snežno odejo. :) In v Spodnjih bohinjskih gorah se je prav to zgodilo...

Kamera na Kredarici je kazala postopno razjasnitev in popoldne sem zato šel preverit, kako je "tam zgoraj" takoj po prehodu fronte; med vožnjo po Baški grapi je še rosilo, proti Rutu so grape "oživele" (potoki), ponekod je voda tekla po cesti, v Rutu sem prišel v meglo... "Kaj je zdaj to?!" Vozil sem se v gosti in temni megli, a nad 1150 m se je začelo svetliti. :) Prišel sem nad nizke oblake in za kratek čas je posijalo sonce; nad mano je bila še srednja oblačnost.

Že na ~1100 m sem prvič opazil novi sneg, na ~1150 m pa ga je že bilo ~2 cm.

Proti RodiciTam sem začel hoditi in iz metra v meter je bilo snega več; pri lovski opazovalnici na ~1250 m že 5 cm, pri t.i. mladinski koči (~1350 m) 10 cm. :) Med vzponom po gozdu naravnost nad kočo je bilo prav očitno iz metra v meter malo več snega -- na vrhu gozda že 15 cm in ker je bilo pobočje že v senci, je na površini mokre snežne odeje nastala 3-5 mm debela skorjica. Rušje je bilo že precej obteženo in zato čisto pri tleh. :)Na ~1500 m sem bil v višini srednje oblačnosti, ki pa se je precej hitro spuščala.Pogled nazajNa ~1550 m je bilo ~20 cm snega, na drevju in rušju pa tudi nekaj žleda.Še 100 m više sem prišel tik pod greben in dobil celih 25 cm snega! :) Tu ni pihalo in prav ležerno sem jo mahal proti grebenu (Špičasta kupa - Rodica). :) Tam pa... vaaau...Pobočja Rodice in Novega vrhaPrava zimska idila po le ~30 mm padavin.Špičasta kupaTu je že malo vlekel zahodnik, a hitrosti so bile še nizke (5-10 m/s).
Pogled na zahodPrivetrno pobočje je bilo odeto v žled+ivje

Zaradi sonca je bilo prijetno toplo, okolica pa prav idilična. :)

PorezenDetajl pobočja pod sedlom Čez SuhoSrednja oblačnost je bila vedno nižeNa mulatiero je napihalo precej snega, tako da sem ponekod gazil precej čez kolena -- vsaj en razlog za ustavljanje + fotografiranje! ;)Na sedlu pod Rodico je končno potegnil malo močnejši veter... tudi smerna tabla je bila zato bolj "oblečena".RodicaPogled z vrha proti sedluNa vrhu me je pričakal zmeren zahodnik in res ni bilo prav nič toplo... pogled na vzhod... zahodSenca Rodice z ogromno glorijo, zadaj KaravankeDole pod RodicoKo sem oblekel vse, kar sem imel s seboj, sem čisto šokiran ugotovil, da je leva rokavica ostala v dolini. :( Imel sem torej le desno, mraz pa je že rezal v kosti.Storžič, Kočna, Grintovec, SkutaDetajl nad GrantomProti KomniSedloDo sončnega zahoda je manjkala skoraj debela ura in ravno toliko časa sem nameraval ostati na vrhu. Žepi so bili polni leve roke. ;)Novi vrh in Matajurski vrhSBG, zadaj KaninObčasno je potegnil močan zahodnik (20+ m/s) in (pre)hitro sem ugotovil, da bi moral vzeti še kak kos oblačila.

Oblaki se prelivajo čez KotelPokljuka in vrhovi nad njo, zadaj Dovška babaPočasi so se na vzhodu pojavile rdeče večerne barve -- z rdečo je obarvana visoka oblačnost odhajajoče vremenske motnje... :) Spodaj pa beli Porezen.Trnovski gozd se je že znebil pokrova.Konvekcija nekje daleč nad Jadranskim morjemIn sončni zahod... 16:25 po uri fotoaparata, večina fotografij je bila zaradi drgetanja malo premaknjena. :) No, tale je uspela.Zadnji pozdrav pred potopom v oblačno morjeVrhovi nad Baško grapoNa vrhuNekaj minut po zahodu sonca sem začel sestopati... tokrat kar vesel, da grem v toplejše kraje. :) Na sedlu je izgledalo, da bom stopil naravnost na oblake. Čarobno.Veter+sneg+dež = tak pogled (seveda tukaj še + sončni zahod)Smer sestopa -- levo od Špičaste kupeDo ~1750 m sem še sestopal z derezami, saj je bilo više izpostavljeno in padec res ne bi bil na mestu. :( Na tej višini sem izmeril 25 cm snega, ura se je že bližala peti, zato sem dereze snel, dal čelko na glavo in nato gas po mulatieri... pa po bližnjici skozi gozd naravnost do mladinske koče, da ne govorim o gozdni cesti --> šlo je kot po maslu in četrt čez pet je bilo izhodišče že pri meni. :)

0 odzivi

Objavite komentar