ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

4447 m - ABC  

Jasno jutro je obetalo krasen dan in ob pol devetih smo krenili dalje po moreni.Četica in najvišji vrh nad ledenikom - Pik Byeliy, 5697 m.Še dve panoramci - vzpenjali smo se po srednji moreni.

Glede na fotografije novozelandske odprave smo si že doma približno izbrali območje, kjer bi postavili ABC - to je bil povsem zgornji uravnan del ledenika Fersmana.
Po dobri uri smo bili na koncu morene in končno stopili na led/sneg. Smučarji smo hitro prestopili na smuči, saj je bil ledenik povsem položen (~5°) in brez razpok.Pogled naprej - levi vrh je Granitsa, desni ZastavaPo dveh mesecih spet na smučeh - super občutek! :)Še ostali smučarji "hop na smuči"UrbanovcNekaj kilometrov naprej - hribi že postajajo večji. Končno. :)Imeli smo super vreme, še sreča.Zaradi majhnega naklona so bile razdalje varljive in res počasi smo se bližali stenam pred nami. Tudi višina je že bila najvišja dotlej na odpravi - prek 4300 m in morali smo nadzirati svojo zagnanost. :) Med hojo smo lahko opazovali čudovite vrhove nad ledenikom in krasne mavrične barve nad Granitso!

Na lepem sta nosača rekla, da ne gresta naprej, da ne moreta več. 20 € na glavo je pomagalo, da sta našla čudežno moč in odnesla robo še nekaj 10 minut naprej do najbolj položnega dela ledenika 4447 m visoko.Skupinska med postavljanjem šotorovPočasi smo postavili tabor in se kar nekaj časa zamotili s kopanjem jarka - voda je sicer namakala šotore.

Lušten ambient za nekaj dni v ABCju

Takoj, ko se je sonce skrilo za Pik Byeliy, se je hitro ohladilo pod ledišče. V šotorih smo bili kmalu zatem in še pred 21. uro zaspali.

ABC=Advance Base Camp oz. višinska baza po slovensko.

0 odzivi

Objavite komentar