ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Poplave reke Reke in kraških polj  

Po dveh dneh neprestanega dežja in precej velike količine padavin na območju dinarskega krasa smo upravičeno pričakovali poplavljena kraška polja, po podatkih ARSO pa je reka Reka dosegla zelo velik pretok. In smo šli ... Leni, Tamara, Nataša, Jaroš in jaz.


Najprej smo se peljali po AC do Postojne, zavili proti Ilirski Bistrici in takoj naleteli na razlito reko Pivko.




Cesta čez Ribnico je bila zaradi poplav reke Reke zaprta, zato smo šli proti IB čez Knežak in pri kraju Šembije zavili naravnost proti Premu. Kmalu smo se prvič ustavili - pri kraju Podtabor nas je presnetila voda na cesti. Šli smo pogledat nad vas do strukturne stopnje (zgoraj apnenec, spodaj fliš), kjer je izpod strme stene bučal kraški izvir.




Potem smo se spustili do reke Reke








Dinamiko dogajanja sem beležil tudi z video kamero - posnetki bodo obdelani v nekaj dneh. Na fotografiji intervju pod Premom (v ozadju).




Med vračanjem iz IB proti severu smo obiskali ponor reke Pivke - vhod v Postojnsko jamo - in se čudili povsem poplavljenemu parkirišču pred jamo.




Proti Cerkniškemu polju smo se peljali čez Rakov Škocjan, ki je bil tokrat povsem zalit z vodo.








Tudi na Cerkniškem polju se ni dalo povsod voziti po cestah, vode je bilo za célo morje. :)








Na koncu smo si tik pred temo pogledali še začetni del Planinske jame - Unica je bila res izjemno vodnata, Planinsko polje pa obsežno poplavljeno.





Več fotografij:
http://picasaweb.google.com/ortosplet/PoplavljenaKraKaPoljaInRekaReka#


0 odzivi

Objavite komentar