ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Napovednik filma Špaltna ekspres  

Slovenski dokumentarni film o alpinistično-raziskovalni odpravi v gorovje Kokšal Too, Kirgizistan
Premiera filma v torek, 3. Marca 2009, ob 19. uri v Cankarjevem domu.

Več o vsebini filma

Julija 2008 se je osem članov ekipe Freeapproved – Anže Čokl, Arne Jeglič, Tadej Oražem, Jaka Ortar, Janez Rutar, Jani Skrinjar, Bor Šumrada in Boštjan Virc - odpravilo v slabo raziskan predel gorovja Kokšal Too na meji med Kirgizistanom in Kitajsko.

Med 24-dnevnim obiskom te centralnoazijske nomadske dežele, so prijatelji preplezali večje število novih smeri, osvojili nekaj deviških vrhov in z njih opravili težke alpinistične smučarske spuste.

Dokumentarni film prikazuje potovanje iz glavnega mesta Biškek na severu, do juga države Kirgizistan, včasih del sovjetske zveze, vse do vojaško nadzorovanega gorskega mejnega pasu s Kitajsko. Prav v gorah Nebeškega gorovja (Kokšal Too) se odvija večina filma te unikatne in nepozabne avanture. Film prikazuje tako zmagoslavje in srečo ob uspešnih alpinističnih vzponih in spustih, kot tudi zaskrbljenost, osamljenost in obup v kritičnih trenutkih ob nesreči udeleženca odprave, stotine kilometrov stran od civilizacije.

O avtorjih

Kamera in režija: Anže Čokl
Koncept in montaža: Boštjan Virc
Druga kamera: Tadej Oražem in člani odprave
Produkcija: Freeapproved Adventure Film Productions

O filmu

Format: Full HD, 1920 x 1080, 25P

Premiera filma v torek, 3. Marca 2009, ob 19. uri v Cankarjevem domu.


1 odzivi

  • Nadja  
    04. december 2008 11:11

    Komaj cakam ,da to vidim.Upam,da bom dobila karte,ko bojo v prodaji napis.Hvala.Vem,da mi bojo"kocine"gor sle,po vseh teh dneh ko smo mislili na tebe in na vse.Lepo se imej,pa srecno.

Objavite komentar