ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Pokljuški temperaturni rekord!  

Končno.
Meritve temperatur potekajo tudi v mraziščih na Pokljuki in končno smo dobili še podatke iz Medvedove konte!

Že v začetku aprila smo šli tja po podatke (klik!), a sploh nismo našli merilnih instrumentov, saj jih je debela snežna odeja povsem skrila. Tudi sondiranje in pomagalo in takrat smo se z dolgimi nosovi vrnili domov. Smo pa na Pl. Javornik na Pokljuki takrat dobili super rezultate, ki so do sedaj le še stopnjevali napetost! Na Pl. Javornik na Pokljuki naj bi namreč 9. januarja 2009 zjutraj bilo le -39 °C, kar bi že bila najnižja izmerjena temperatura na Pokljuki, iz izkušenj pa sem vedel, da je šlo v Medvedovi konti še vsaj 3 stopinje niže.

Nekatere ekstremne temperaturne vrednosti s Pokljuke:
zima 1927/1928 Rudno polje -38.9 °C, najnižja izmerjena temperatura v Julijskih Alpah in v Sloveniji do 5. 3. 2005 (vir: Gozdnogospodarski načrt za GGE Pokljuka 1996 – 2005. 2000. Bled, Zavod za gozdove Slovenije, OE Bled. 180 str.)

28.1.1952 Rudno polje -29 °C

26.1.1954 Rudno polje -31 °C

15.2.1956 Rudno polje -32.6 °C

A na srečo je prišla pomlad in sneg je tudi v najglobjih kontah skopnel.



S Tamaro sva se zvečer spustila konto in se nisva mogla načuditi veliko prelomljenim smrekam!







Snegolom?

Do merilca sva tokrat v Medvedovi konti brez težav prišla in ja, res je bil pozimi na debelo zasut s snegom. Rezultati meritev so fantastični!
V dveh letih, odkar potekajo meritve v pokljuških mraziščih, je v 10 nočeh temperatura padla pod -30 stopinj Celzija, do zadnje zime najmanj do -32 °C.
Zadnja zima (2008/2009) pa je bila najbolj "mraziščarsko plodna", saj je temperatura pod -30 °C padla kar v 7 nočeh! In vse so bile med 30.12. in 12.1., izmerjeni minimumi pa so bili od najnižjega do najvišjega taki: -41.0*, -35.5, -35.0, -34.5, -34.0, -34.0, -33.0. (* - registrator ne beleži nižjih temperatur od -41.0 °C)

Prav neverjetna prva dva tedna novega leta torej!



Glede na potek temperature v mrazišču Pl. Javornik in na avtomatski meterološki postaji Rudno polje (ARSO) je zelo verjetno, da je bil temperaturni minimum v Medvedovi konti med -43 in -45 °C! Razlika med mraziščem in postajo Rudno polje naj bi bila torej več kot 20 K. Še kdo dvomi, da bomo prej ali slej izmerili manj kot -50 °C in manj kot -55 na Hribaricah (1000 m više)? :)



Na tem grafu sem združil več potekov temperatur - referenčno postajao Komna, ARSOvi postaji Rudno polje in Kredarica (vir: ARSO), mrazišča Mrzla Komna, Medvedova konta in Pl. Javornik. Pri najhladnejših dveh mraziščih je pikčasto označen mogoč potek temperatur, saj pod -41 °C registratorji ne beležijo. Na Komni je ravno zaradi te pomanjkljivosti meril tudi minimalni alkoholni termometer, ki "shrani" najnižjo temperaturo, v Medvedovi konti pa tega ni bilo, tako da je pri modrem poteku tudi minimum hipotetičen. Škoda, da je malo pred polnočjo ohlajanje zmotil vdor toplejšega zraka (nekaj vetra sta takrat izmeri obe ARSOvi postaji), sicer bi šlo še niže!

Medvedova konta je tako najhladnejše mrazišče pod 1500 m v Sloveniji, bomo pa videli, kaj bodo prinesle prihodnje zime. :)



Je pokal les?



Med vožnjo čez Soriško planino sva doživela še eno presenečenje - prvo (kratko) srečanje z medvedom v živo! Bila je že tema in kosmata rit je hitro odhlačala pred avtom čez cesto, midva se pa nisva mogla načuditi ... baje je bil to mladič (star 2 leti - spomladi 2007 sva mu sledila z Rokom pod Črno prstjo!), ki ga je mati pustila in se šla parit k sosedom. :)

1 odzivi

  • Unknown  
    18. junij 2009 ob 23:01

    Ja še marsikaj te bo presenetilo v letošnjem letu,ni zastonj 9.
    Kar se pa kosmatincev tiče,bolje da jih ti gledaš v r... kot pa on tebe ha ha ha...bi preveč tekel ,vsaj mislim.
    Lepo se imejta ,kjer koli bosta hodila in se vozila.

Objavite komentar