ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Spust s Kanjavca po neobičajni smeri  

Pl. Blato - Vratca - Mala Zelnarica - Jezero pod Vršacem - Kanjavec - Poprovec - Vratca - Pl. Blato

Zapolnitev spomina v merilnih napravah v mraziščih Fužnarskih planin je bila povod za turo v tisti konec; z Rokom sva se tako namenila pogledati še Z steno Poprovca in smučarsko smer (Zahodna stena (IV-), vir: M&M) v njej ter vsaj poškiliti v Aerotika (VI-, mesto S6+, vir: M&M).

S planine Blato sva se mimo pl. Pri jezeru in skozi dolino Za Kopico vzpela na Vratca, tam pa naju je premamilo vzhodno pobočje Zelnarice -- ta je postala prvi cilj. Potem ko sva prismučala nazaj na Vratca, sva se čez strm prehod s smučmi spustila proti Zelenemu jezeru, od tam pa s psmi proti Jezeru pod Vršacem.
Aerotik je bil v spodnjem delu nekaj metrov brez snega, od daleč je izgledalo prav žalostno. Vseeno sva se odločila vsaj za poskus vzpona po Aerotiku in med preobuvanjem v dereze sva zagledala M&M, ki sta že smučala po smeri (zapis v dnevniku)! To nama je dalo dodaten zagon, saj sva mislila, da v zgornjem delu ni dovolj snega, tako pa je kazalo, da je najhujše pomanjkanje na spodnjem skoku. Po njunih stopinjah sva se počasi vzpenjala proti skoku in od blizu je res izgledal "smučarsko prebavljiv". Ker sva bila že malo pozna, se nama je precej udiralo, v zgornjem (senčnem) delu pa je bilo še trdo.



Na vrhu je malo pihal vzhodnik, temperatura je bila okoli +5°C.

360° panorama z vrha Kanjavca (klikni za polno velikost!)


Ob pol dveh sva začela smučati in v zgornjem delu sva naletela na izvrstne razmere -- par cm odjenjanega. Najbolj strm del je bil tako prijetno smučljiv, v srednjem delu smeri sva imela že precej gnilo, tistih nekaj metrov čez skale in led nama sploh ni bilo všeč. Izpod skoka sva začela vleči prečko proti Poprovcu; udiralo se je do kolen in še čez. V srednjem delu smeri sva naletela na nepredelan debelozrnat sneg, kjer je precej spodnašalo, a v senci je bilo takoj bolje, saj sva šla bolj po vrhu. S Poprovca sva odsmučala okoli 16h, v zgornjem delu že malo po skorji, spodaj lepo smučljiv gnilec tja do dna krnice. Potem sva spet vpregla pse, peš "preplavala" (do pasu v vodi) prehod proti Vratcem, sledil je precej uživaški spust v eno izmed mrazišč Fužnarskih planin. Po ponovni nastavitvi merilnih instrumentov sva se morala še malo vzpeti in nato nadaljevala s smučanjem mimo pl. Pri jezeru.

Kot sta že M&M zapisala, je ocena Aerotika VI- res nekam huda; morda pa je bila ob prvem spustu presmučana kakšna bolj direktna varianta?

FOTOGALERIJA (30)

0 odzivi

Objavite komentar