ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Megleno-nevihtni Kriški podi  

"Da ne bi prišlo do izpada meritev temperature, sva se danes s Tjašo kljub ne preveč dobri vremenski napovedi napotila na Kriške pode. Napovedan je bil zmeren JZ veter, hribi naj bi bili občasno v oblakih, popoldne niso bile izključene plohe.

Na predzadnji dan lanskega leta sva z Matejem dvignila termometer na višino 4 m nad tlemi, da ga ne bi zasul sneg; zdaj je sneg večinoma že skopnel, tako da je bil termometer spet zelooo visoko nad tlemi. Zato sem s seboj nosil aluminijasto lestev. :-D

Iz Vrat sva štartala kmalu po sončnem vzhodu, že pod Sovatno so naju premetavali sunki vetra, ki so se odbijali od Stenarja, Stena je bila v oblakih.




Stena


Sovatna


Seveda na zelenicah v višini bivaka ni šlo brez kozorogov, ki so se prav udomačeno vzpenjali vzporedno z nama. :-D




Na ~2000 m sva prišla v meglo, Bovška vratca pa sva dosegla že po 2 urah hoje.


Pod sedlom


Megleno pot sva nadaljevala le ob pomoči GPSa -- do Srednjega Kriškega jezera sva se nameravala spustiti s severa, saj nisva vedela, ali je sneg na poti od Pogačnikovega doma že skopnel.

Zgornje Srednje Kriško jezero


GPS naju je srečno pripeljal po bolj položnih pobočjih do jezera, kjer pa naju je pričakalo presenečenje -- postaje z merilnimi inštumenti ni bilo!




Kam hudiča je šla postaja!?


Ostanki


Nekaj časa sva še iskala naokrog; ostale so le potrgane žice. Te sva pospravila, saj niso imele tam kaj delati, nato pa sva se napotila proti Pogačnikovemu domu. Približno 30 m od mesta, kjer smo postavili postajo, sva v jezeru zagledala njene ostanke... neverjetno, plaz jo je vrgel v jezero!


Voda je bila tam globoka ~2 m, tako da sva potapljaški del pustila za drugič (Gregor in dva Blaža so jo šli "rešit" 3 tedne kasneje).




Na trentarski strani se je kazalo bolj jasno vreme, pri nama pa je že zagrmelo; radarska slika je kazala na nevihto na območju Komne!




Po hitrem postopku sva letela proti dolini, med nošenjem koluta žice, lestve in žebljev ob grmenju res ni bil prijeten občutek.




Čez Sovatno sva napol tekla, začelo je še bolj liti in v eni uri bila čisto mokra na suhem pri Aljaževem domu. :-D


Radarska slika (vir: OSMER.fvg.it

0 odzivi

Objavite komentar