ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Čez belo Streho do dimnika na vrhu Grintovca  

Žagana peč - Kokrsko sedlo - Grintovec

Zjutraj je bil pogled skozi okno prav dolgočasen; megla, megla, slana... :( A na srečo je bilo nad meglo jasno vreme in sredi dopoldneva sem se odpravil proti Kamniškim Alpam. :)

Malo pred Kamnikom sem zapeljal izpod meglenega pokrova in občudoval bele vršace, obsijane s soncem. Ura je bila že več kot enajst, ko sem precej umirjeno krenil od Žagane peči. Nekaj 10 m sem še hodil po soncu, nato pa prišel v mrzlo senco; na ~1200 m sem prvič naletel na včerajšnji sneg (1-2 cm), nad gozdom pa tudi na starega, ki je bil zoprno pomrznjen. S Kokrskega sedla je pihal mrzel veter, na drugi strani doline pa sta se sončili Brana in Turska gora.Sneg je bil tako trd, da sem že resno razmišljal o derezah, a ker je nekdo pred mano že hodil brez njih, sem misel malo odložil...V slabi uri sem bil na vetrovnem Kokrskem sedlu; JZ veter je tu že pihal ~10 m/s in kolikor je šlo hitro sem nadaljeval proti soncu. :)Prisojno pobočje nad kočo je bilo večinoma kopno, medtem ko je imel Grintovec že bolj zimsko podobo.Tik pred prečnico na Streho sem našel sončno zavetrje in se malo pogrel. :) V dolini pa je bila še vedno megla.Na Strehi sem sprva še brez težav hodil le v gojzarjih, saj je bil sneg že malo ojužen.Na ~2200 m pa sem prišel do precej izrazite meje -- nad to višino so bile razmere povsem zimske: več snega in zametov, tudi več precej trdih mest in predvsem veliko ivje+žled na skalah. :)Bela prevleka na skalahTam sem si obul dereze in v roke prijel cepin ter se še malo oblekel -- veter se je od tod proti vrhu le še malo krepil.Kočna in Julijci s StreheNa vrh sem prišel okoli pol dveh; pihal je zmeren JZ veter (~15 m/s), temperatura je bila pod lediščem.Dimnik na vrhu StrehePri "dimniku" sem našel nekaj metrov, kjer je bilo občasno skoraj brezvetrje, in oblekel vse, kar sem imel s seboj. :)
Potem pa škljoc, škljoc, škljoc... ;)

KumSava, lepo je viden tudi rob inverzijeLjubljanska kotlina, zadaj pa hribi vse tja do Učke (!!!)Detajl -- Učka (dvoglavi vrh)Tam sem bil pa včeraj :) --> KrvavecKošuta in Visoke TureObir in Nizke TureEden izmed vrhov Košute, zadaj HochalmspitzeSlana v Ravenski KočniNa vrhu -- ledene mize in stoli :)Pogled z vrha proti Skuti, Turski gori, Brani ...Julijci, Karavanke, Visoke Ture, v ospredju kraljuje KočnaPo dvajsetih minutah na vrhu sem previdno začel sestopati po Strehi; izkoriščal sem območja napihanega snega in prav elegantno (in hitro) sestopal naravnost navzdol. :) Derez sem se "znebil" šele pod Streho.

Pogled proti Kokrskemu sedluSestop Kokrskega sedla se je izkazal za bolj preprostega, kot sem pričakoval (med vzponom sem imel dvome zaradi trdega snega) -- s cepinom v roki sem se drsal po snegu navzdol. Šel sem kar v grapo desno od poti (gledano od zgoraj) in z gojzarji "smučal" navzdol; celo nekaj zavojev mi je uspelo narediti. :) V dolini sem ob pogledu na uro obstal nemih ust -- za sestop Z Grintovca sem potreboval toliko časa, kot najboljši tečejo NA Grintovec (1:15)! Nepredstavljivo.

0 odzivi

Objavite komentar