ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Pošten mraz na Komni  

Savica - Lepa Komna

Ker so v teh dneh razmere za obisk sredogorskih mrazišč idealne, se bodo mraziščarji gor za nekaj dni odpravili jutri; naredili bodo raznovrstne meritve in nekatere od teh zahtevajo temeljito pripravo. En del priprave je pripadel meni, zato smo se danes zjutraj gor odpravili Matjaž, Matic in jaz. :)

Ob 6 h smo že štatali od Savice in z zelo dobrim tempom smo bili ob začetku dneva že nad ~1100 m!Pogled na vzhod; pod Peklom je pihal občuten dolnik, drevesa so slišno šumela -- zrak, ki se je ohladil v mraziščih Komne, je čez nas tekel v bohinjsko dolino. :)V manj kot uri in tričetrt smo bili pri koči; po kratkem počitku smo že nadaljevali proti Lepi Komni.

LuknjaPovršinski srež je naredil snežno podlago čudovito bleščečo in lesketajočo se! :)

Matjaž prihaja na Turška vratca; tu je bil dolnik že malo šibkejši, temperatura je bila -11°C!Tam sem že čutil, da je v mraziščih Lepe Komne strupen mraz, zato sem pospešil v lovu na močno temperaturno inverzijo... in jo ujel! V (zaenkrat) rekordnem mrazišču je bilo ob 9 h -24°C! :)Matjaž in Matic sta prišla kmalu za mano; zaradi hitrega tempa mraza najprej nismo občutili, a čez nekaj minut je že bilo jasno, da je zelooo mraz. :) Matic je izmeril višino snežne odeje -- 20-25 cm. Po opravljenem delu smo se začeli vračati proti Komni -- naš izlet je bil le "predfaksovski", ob 12 h smo že morali biti v predavalnicah. :)

Na robu mrazišča je bila temperatura toplih -19°C, v zraku pa so se lesketali nešteti kristalčki. Prelepo!!!

Skozi lebdeče ledene kristalčke smo hodili prav do Turških vratc...Lepa RušaProti Turškim vratcemHud mraz je Komno odel v praznično podobo...

S Komne smo se po snegu zelo hitro pridrsali v dolino, nato pa lovili predavanja in bili malo pred poldnevom v Ljubljani.Prekrasno, hvala Maticu in Matjažu za pomoč! :)

0 odzivi

Objavite komentar