ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Mrzla gora direkt  

Logarska dolina - Okrešelj - Centralna grapa (Mrzla gora) - Zahodna smer - Okrešelj

Danes sva šla z Borom v južno steno Mrzle gore -- najin cilj je bil Centralna grapa (III/3, M, 500 m).

Res komaj sva po drsalnici priletela do konca ceste v Logarsko dolino, če ne bi bilo dovolj zaleta, bi morala parkirati nekaj 100 m niže. :) Ob sedmih sva krenila proti Okrešlju po močno ledeni poti, po kateri je šlo najbolj preprosto z derezami.



Malo nad slapom Rinka naju je ujelo rdeče rojstvo novega dne ...



Po uri hoje sva bila na Okrešlju, vrhovi nad krnico pa super obarvani (da ne govorim o zasneženosti!). :)



Sledila sva stopinjam pod J steno Mrzle gore in se skobacala čez strm prag ...



Zanimivi oblaki nad Planjavo



Na gredini pod steno sva nekaj časa razmišljala, kje se začne Centralna grapa... :) A sva jo našla, seveda v 1. poskusu!



Vstopni skok (=najtežje mesto v smeri)


foto: Bor



foto: Bor

Čez točno 50 m visok skok (ja, vrvi je bilo ravno za 2 osmici in enega polbiča premalo... :) ) sva se varovala; v nedeljo sva na Prisanku zaradi močnega vetra "špricala" varovanje v navezi, zato je bila tokrat imenitna priložnost. :) Razmere so bile precej dobre, večinoma škripavček, le mestoma nekaj vodnega ledu.

In štrika je tu zmanjkalo ravno na vrhu strmega dela, kjer je bilo najbolj ozko in je letelo vse iz grape... sonce je že obsijalo zgornja nadstropja in medtem ko je Bor uživaško pikal navzgor, je čez mene v ozkem grlu smeri začelo leteti. Temu se pa reče neizkušenost... :(

Više sva se varovala še na enem skoku, kjer je malo preveč letelo čez naju, nato pa je sledilo strmo vzpenjanje po super snegu v spremljavi zvočnih in vizualnih učinkov od zgoraj. Kako sem bil vesel, da sem imel (smučarsko :) ) čelado!



foto: Bor

Na naslednji fotki bi moral biti jaz še ~20 m niže, pa je ravno medtem, ko se je Bor pripravljal na fotografiranje, nad mano zaropotalo in se začelo nekaj valiti dol po steni... v počasnem teku sem pičil gor ... :)



Ko sva prišla do sonca (oz. sonce do naju -- kakor se vzame!), je postalo nemarno vroče, sneg je bil gnil in prediralo se je vedno bolj.



Po nasvetu Maje (hvala!!) sva brez težav našla prečko v levo, ki je najlažji izstop iz smeri.



Inverzija v dolini



Priprave na spust



Na vrhu grape sva se na soncu malo pogrela, si odpočila, nato pa sestopila po Zahodni smeri; Bor peš, jaz s smučmi (Zahodna smer - južna stena, III+, mesta S4+, vir: M&M). Imel sem izvrstne razmere, zgoraj v senci trdo kložo, na soncu vse vrste mokrega snega od veselca do gnilca. Najvišjemu skoku se je dalo ogniti po desni, sredi smeri pa je bilo ~15 višinskih metrov ožje od dolžine smuči, zato sem tam moral peš. Niže pa sama uživancija po odličnem snegu do gredine pod J steno Mrzle gore, kjer se je začela pojavljati skorja (inverzijska plast se je dvigala in naju tam dosegla :( ). Ker sva prišla v meglo, nisem iskal bolj smučljivega prehoda z gredine do Okrešlja, ampak sem se nekako prešvercal čez strm prag, kjer sva se vzpela. Do izvira Rinke večinoma skorja, še dobrih 50 m niže pa konec smuke...

Ka je to faaajn! :)

Fotke so tudi v galeriji na Freeapproved.com

0 odzivi

Objavite komentar