ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Nič pršiča, pa toliko novega snega ... Kovk (Monte Cocco)  

dolina potoka Ukva - Ko(v?)k

Glede na lavinski bilten FJK je v Karnijskih Alpah in Predalpah padlo veliko snega; nevarnost plazov naj bi bila 4. stopnje. Zato smo šli z očetom in bratom enkrat za spremembo k zahodnim sosedom. :)

Izhodišče smo komaj našli, saj je dolina nad vasjo Ukve po neurju pred 5 leti (29.8.05) pošteno zorana... Sredi dneva smo le našli izhodišče in se peš podali proti Ko(v?)ku (kako se prav napiše?).Po dobrih 100 metrih smo prišli do dovolj debele snežne odeje za preskok na smuči; brat je bil tokrat prvič na turnih smučeh! :)Snega je bilo vedno več, občasno je rahlo snežilo.V pravem zimskem ambientu ni bilo težko hoditi po super smučini, ki so jo potegnili že prejšnji dan.

Le kvaliteta snega nas je malo motila -- ne duha ne sluha o pršiču, le moker sneg.DebitantMalo pod vrhom

Nad sedlom med Lepim vrhom in Kokom je začelo močneje snežiti, okrepil se je tudi veter.Prihod na vrhObčasno se je skozi meglo videlo nam najbližjo zvezdo... kaj več pa ne. :)Trojica na vrhuIn spust ... do sedla je sneg bil še razmeroma suh, niže ne več ...

Smučanje je bilo zato precej naporno.Ni ga lepšega ...... kot ...... padec na mehko. :)Navzdol smo se bolj kot ne prevračali, vsake toliko sem izmeril debelino snežne odeje.V spodnjem deluŠe enkrat na mehkem. :)

Kjer smo gor grede "obuli" smuči, je bilo tudi konec smuke; medtem se je tam debelina snežne odeje prepolovila!Brat je prvi spust lepo preživel, tako slabih razmer gotovo ne bo imel prav velikokrat. :)

Meritve snežne odeje; neverjetna je sprememba med 1558 in 1538 m --> kar 30 oz. 15 cm!


0 odzivi

Objavite komentar