ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Drugi dan v Pečeh - Novi vrh in Raskovec  

Dan prej je v Grapo priletel Urbanovc in še v temi sva zjutraj krenila proti Novemu vrhu. Moje stopinje od prejšnjega dne so ponoči zmrznile in prav do vrha (1944 m) so bile tako narejene prave stopnice. :)

Jutranji PorezenJZ - morjeImela sva prekrasno vreme, videlo se je do morja in nazaj, ni pa bilo tako zelo vroče kot dan prej.

V vzhodno steno sva vstopila že ob pol osmih zjutraj; Urbanovc je preplezal celotno smučarsko smer (Smer k soncu/2 + Picajzl/2) in tako preveril prehode ter snežne razmere, jaz pa sem šel bolj desno in nato naravnost navzgor - ves čas po Smeri k soncu (III/II, 65°/45°-55°).

Urbanovc pod vstopnim skokomJaz pod skokomV desno variantoSkoraj na sredini Smeri k soncu - v levo se odpira PicajzlZgornji del Smeri k soncuPrihod na grebenSe gremo kopat?Tik nad izstopom smeri, zadaj Mali in Veliki RaskovecUrbanovc na vrhu, zadaj RodicaKer sva bila dovolj zgodna, so bile snežne razmere za spust malodane idealne, sonce je ravno ojužilo vrhnjo plast snega. Strmina me je med smučanjem kar presenetila, med vzponom je izgledalo bolj položno. :) Na najožjem delu Picajzla sva imela smolo z razmerami - na sredini je bil neizrazit jarek, na eni strani super ojužen sneg, na drugi pa sumljiv še nepredelan. Tako nama nekaj metrov abručanja skozi ožino ni ušlo, zato pa je bil prehod v plezalno Smer k soncu toliko enostavnejši - poševni smuk. :)

Zgornji del smeri...Na srediTik nad prehodom iz plezalnega Picajzla v Smer k soncu


Poševni smuk - menjava grapeNajveč prostora za smučanje je bilo tik nad ključem smeri, ki naju je čakal čisto na koncu. Čez skok sva se spustila po levi varianti (gledano od spodaj), kjer se je sneg prijel na 60° strme sklade apnenca. In uspelo je!!! :) Smer k soncu, V+, mesto S6, S5, 250 m.

V spodnjem deluHopla!Urbanovc nad ključem smeri, huda strminaPrehod na 60° detajlOd spodaj - Urbanovc se loteva spodnjega skokaSproščene vijuge pod stenoOdvijugala sva še nekaj metrov in nato prečila levo proti Matajurskemu vrhu - čakala naju je še ena grapa v Raskovcu! Raskovec ima na južni strani prelepo pobočje, kjer je poleti polno dišečih rož in zelene travice, pozimi pa 1A snega (super sončna lega), a kaj, ko se pravljica zaključi povsem spodaj na skalnatih skokih. Tokrat so bili skoki prvič doslej pod snegom in smučarska linija že od daleč očitna. ;)

Smuči na hrbet in gas v klanec ...Skok, ki naju je pričakal na začetku strmega dela, je izgledal preskočljiv in tudi više težav ni bilo! Vzpela sva se na greben (približno na polovici med Raskovcem in sedlom Novi vrh-Raskovec), nato pa po grebenu na najvišji vrh grebena vzhodno od Vrha nad Škrbino. Najino smer vzpona, kjer baje še ni lezel nihče, sva poimenovala Desno od zdrsa, piševa pa oceno II, 50°/40°-45°, 280 m.

Čez skokNad najbolj strmim delom - začetek strmega pobočjaSnemanje ne grebenuProti vrhuNekaj metrov spusta po grebenu je bilo primeren uvod v nadaljevanje; sneg je bil na vršnem pobočju (40°) super pomladanski in Urbanovca je po mojem že malo mikalo, da bi carval ... Čez skok sva skočila oz. se zapeljala in smeri je bilo še prehitro konec. Desno od zdrsa, IV+, mesto S5, S4-S5, 280 m.

Smučanje z vrha po grebenu proti smeri, zadaj Novi vrh in Rodica

Opasti nad pobočjemNa krasnem pobočju s super snegomProti detajlu, strmina narašča do koncaTule je še bilo sproščeno ......Skok čez skokecPod smerjo na snežnem stoluNadaljevanje po robu plazov je bilo fantastično, ravno pravi sneg in prava strmina. Tudi redek bukov gozd je super "slalomišče", da ne omenjam gladkega plazu nad cesto. Urbanovc - baraba - je s sunkovitim ustavljanjem poškropil avto s snegom ... ja, prav do avta sva pridrsala. Ob 11:30. :)

Slalom v gozduDO AVTA! :)Veliko sva tudi posnela s kamero. Posodi kdo malo časa? :)

Vzhodna stena Novega vrha - z rdečo je označen vzpon Urbanovca in smučarski spust po Smeri k soncu, z modro moj vzpon po plezalni Smeri k soncu.Južne vesine Raskovca in najina smer - Desno od zdrsa.
2 odzivi

 • mlesjak  
  18. marec 2009 07:33

  Jaka
  Če sem si prav ogledal fotografijo, je po tej smeri "Desno od zdrsa" pred leti (mislim da meseca maja) med spuščanjem v dolino padel jadralni padalec (Molek) in se pri tem smrtno ponesrečil. V dneh po nesreči smo preiskali grapo zaradi izgubljenih predmetov od spodaj, sam kasneje tudi od zgoraj. Ne spominjam pa se, če po celotni dolžini.
  Čestitke za vzpone in spuste, pa tudi za poimenovanje tega dela tako, kot se je vedno reklo "Peči!!!" Kje so našli tiste "Spodnje bohinjske gore???"
  Miljko

 • Jaka Ortar  
  21. marec 2009 22:08

  Hvala, Miljko! In baje je bila ta grapa tudi že pozimi zlezena (glej http://freeapproved.com/2009/03/14/grape-nad-rutom/desno-od-zdrsa/#comment-785).

Objavite komentar