ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Tretji dan v Pečeh - Raskovec in Rodica  

Potem, ko je Urbanovc po turi odletel na "šiht", je z Viševnika v Grapo prišel Blaž.

Še bolj zgodaj kot dan prej sva se odpeljala nad Rut in malo čez pol šesto zjutraj krenila proti Raskovcu.

Hodila sva kar po gozdu naravnost navzgor, saj je bil sneg trd, nato pa sva prečila čez plazovino v levo in se zaradi vedno večje strmina morala opremiti z derezami in cepinom. Za razliko od prejšnjih dni je bilo tokrat vetrovno, oblačno in bolj mraz, sneg pa zato veliko trši.

Pod Raskovcem; levo Jakarjev pesk, skrajno desno najina smer, levo od nje smer prejšnjega dne - Desno od zdrsaJaz med lovom na Blaža. :)Pobočje se je postavilo pokonciJutranja Kobilja glava (tam sem bil v nedeljo)Kam zdaj?!Na Raskovec sva se (baje kot prva) vzpela po smeri v vpadnici vrha, ki je tako kot bolj leva "Desno od zdrsa" letos prvič zalita. Spodnji pas skal (zelo nizek) je imel obvoza na levi in desni, čez naslednji pas skal je bil prav na sredi grape pol metra širok pas snega+ledu, najvišji skok pa je imel obvoza na levi in na desni.

Blaž čez prvi skokBlaž na drugem skokuNa vršnih vesinah, zadaj levo vas Rut in desno GrantJaz sredi vršnih vesinTik pod vrhomPrav lepo je šlo po trdem snegu in malo čez pol osmo zjutraj sva že bila na Raskovcu (smer sva poimenovala "Direktna", ocenila pa enako kot sosednjo "Desno od zdrsa", II, 50°/40°-45°, 320 m)! Ker ni bilo sonca in je pihal veter, je sneg ostal močno pomrznjen, jaz pa zato precej skeptičen glede primernosti za spust po smeri vzpona.

Oblačno jutro --> trd sneg :(Novi vrh, Rodica in preveč vlagePriprave na spustDaj pokaži se že!!!Blaž - prav nič živčen pred prvim strmim spustom :)Blaž je po grebenu odsmučal do Jakarjevega peska in se nato spustil po njem, jaz pa sem se odločil poskusiti po smeri.

Takole je Blaž videl vršne vesine Raskovca z izstopa smeri Desno od zdrsa (vidne sledi spusta dan prej)Po nekaj metrih je bilo jasno, da sneg ni preveč trd, pač pa super za nadzorovano zavijanje. Zgornje pobočje je bilo fantastično, naklonina okoli 40°, pa "veliko zraka", saj se strmina stopnjuje do konca smeri.

Moj pogled med smučanjem, ko se je za nekaj sekund pokazalo sonceLuštne odprte vesineZgornji skok sem zaradi trdega snega obvozil po desni (gledano od spodaj), medtem ko sva se vzpela po levi, srednjega sem moral bočno preskočiti, čez spodnjega pa spustiti v stran in nato zavirati. Zelo lepa smer (IV, 320 m), ki pa je bila v zadnjih nekaj desetletjih smučljiva vsega skupaj morda 14 dni.

Sonca še vedno ni bilo in vijuganje v gozdu je bilo tokrat podobno smučišču.Do avta sva prismučala že ob pol devetih zjutraj, zato sva lepo "vpregla pse" in se namenila še proti Rodici. Pri mladinski koči sva zavila desno po mulatieri, a zaradi pomrznjenega snega na smučeh ni šlo prav dolgo; morala sva obuti dereze. Potem pa se je začelo jasniti in pokazalo se je sonce!!V kratkih rokavih sva napadla rebro levo (gledano od spodaj) od Ružne grape, ki pada z vrha Rodice proti vasi Grant. Strmina je že na začetku okoli 45-50°, po nekaj ožjih razih pa se teren razširi in naklonina zmanjša tja do 40°.To je bil res prekrasen vzpon; malo sva morala gaziti, pa ni bilo sile.Okoli 11 h sva bila na Rodici in odsmučala po smeri pristopa.Proti Raskovcu, Matajurskemu in Novemu vrhuBlaž na RodiciSonce je medtem ravno prav (resnično idealno) ojužilo pobočje, da se nama je samo smejalo ... in užitka ni bilo konec do avta! Kakšna smučarija!!!Malo čez poldne sva že napadla pašto v Baški grapi. ;)

Blaž je bil tokrat prvič na tako strmi turi (tako za gor, kot za dol), pa mu je šlo odlično!!! BRAVO!

Južne vesine Raskovca; modra je smer vzpona (Direktna), zelena pa spusta. Blaž se je spustil po rdeči - Jakarjev pesk.Južno pobočje Rodice; rdeče je označena smer vzpona, modro pa spusta.


0 odzivi

Objavite komentar