ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Vrtača, ki ni vrtača.  

Čudno ime drugega najvišjega vrha Karavank, kajne?

Po SSKJ:
vrtáča -e ž (á) podolgovat ali okroglast udrt svet na krasu: na dnu vrtač se nabira rdeča prst; globoka vrtača / kraška vrtača; udorna vrtača

Iz geografske biblije (Ivan Gams: Kras v Sloveniji v prostoru in času):
vrtača: manjša, do nekaj sto metrov velika okroglasta kotanja, navadno širša, kot znaša globina. ...

Tale Vrtača pa nad okolico "štrli" več kot 600 m. Čudno. :)

Ob 6 h sva z Urbanovcem krenila z Ljubelja proti Zelenici, po nasvetu turnih smučarjev, ki so šli proti Stolu, sva tam pravilno zavila desno in bila hitro na Suhem Rušju. Takoj na začetku sva se prijela Vrtačinega JV grebena in nekaj časa napredovala peš samo s palicami, tik pred najbolj izrazito grapo na grebenu pa sva obula tudi dereze. Občasno je potegnil severnik, večinoma pa je bilo prijetno toplo.

Greben



Z derezami bo lažje



Zadnji kucelj



Na enem izmed vrhov



Greben je bil grd in nič kaj smučarski, sneg je bil zelo spremenljiv. Z vrha sva zato odsmučala prvih 50 m po grebenu, nato pa sva zavila v "Levo grapo" (IV, S5, 300 m). Tam je bil sneg perfekten, saj je grapa obrnjena proti vzhodu. Prav nič nisva divjala, pa sva bila malo čez deset že nazaj pri avtu --> obveznostim naproti. :)

Začetek



Ne, nisva šla še v grapo - še malo niže.



Urbanovc v grapi



Uživancija



SSOOONČEK



Pa še Begunjščica




Jutri pa bolj zares in kolikor se da visoko; bomo videli, kaj nam bo uspelo (ali pa tudi ne - napovedan je orkanski veter in -10 °C). Držite pesti!

1 odzivi

  • Unknown  
    17. marec 2009 ob 20:19

    Ja bolje ,da nisi divjal.Si saj užival.Jutri pa le popazi na sebe in če ne bo šlo ,se raje obrni.Bom pa seveda držala pesti,da boš uspel,če ne jutri pa kaki drugi dan.
    Pa srečno.Nadja

Objavite komentar