ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Orjen in Durmitor, super kombinacija!  

Geografska ekspedicija je že počivala v Trebinju, ko je naju iz Dubrovnika tja dostavil kombi. Nismo imeli kaj čakati in takoj smo se iz Bosne severno od masiva Orjena odpeljali proti Črni gori.Grahovsko polje, zadaj Orjen.Pogled z luksuznega sedeža v kombiju št. 2. :)Po prvi noči smo se podali na območje Gornjega ledenika na severni strani masiva; tam smo že na daleč prepoznali krasne ledeniške morene.Škrapljast svetVrtače v različni podlagi - v matični podlagi ...... in v morenah.Kuhali smo si seveda sami, tule v najbolj namočeni vasi v Evropi (vasi sicer nismo videli, sliši pa na ime Crkvice in ima povprečno letno količino padavin prek 5000 mm) smo imeli grško solato. :)Drugi dan - druga stran Orjena, južna (JZ). Krasna morena!In noro razjedeno kraško površje! Prof. Mihevc v mega-žlebiču.Stvar sploh ni majhna in presneto nevarno je hoditi po takem površju.

Tako divjega krasa pri nas ni.

No, preživeli smo in nadaljevali nazaj k ledenikom - morenam pri Ublih.Ločevanje odpadkov - gorljivi materiali zgorijo, ostalo ostane.Po nekaj dneh Orjena smo se odpeljali na sever Črne gore - proti Durmitoru.Prvi dan smo že napadli najvišji vrh Durmitora - Bobotov kuk, 2522 m.Zubci.Slikovite gube na sosedu od Bobotovega kuka.Geološka domišljija tu nima meja. ;)

Roženci, ki so se razkrili zaradi mehanskega preperevanja plasti apnenca nad njimi.Eno izmed obetavnih mrazišč pri Žabljaku.Črno jezeroNaslednji dan smo šli pogledat največji črnogorski ledenik - Debeli namet, ki ga je več kot Triglavskega in tistega pod Skuto!Po obilni zimi je bilo še veliko snega in precej kamenja.

Lepo so se videle raze na kamninski podlagi!Tretji dan smo si pogledali vas Črna gora na severu pogorja.Matej kaže na Bobotov kuk (tik pod njim pa mrazišče Valoviti do, kjer smo v zimi 07/08 izmerili manj kot -30 °C!).Pogled z roba planote v kanjon reke Tare.Zanimiva igra senc na smrekah.Severna stran Durmitora - med kanjonoma Sušice in Tare.Gostoljubni domačin, ki nas je na kratko gostil v svojem poletnem domu.Zadnji dan smo se odpeljali proti zahodu v Bosno. Med spuščanjem z Durmitora sem skozi zadnje okno kombija v objektiv ujel koš(arkarsko igrišče) na cesti. :)Spet smo se imeli v Črni gori super fenomenalno, ponovitve so obvezne!


0 odzivi

Objavite komentar