ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Vrtače na Dleskovškovi planoti  

Danes pa na Dleskovškovo planoto. Varianti sta bili še Kanin in Hribarice, a so naju z očetom dvomljive razmere obrnile na uravnan svet nad Savinjo.

Pripeljala sva se prav do konca ceste nad Podvolovjekom in z razočaranjem na obrazu pustila smuči v avtu. Suhega snega čez ravno gležnje, brez podlage. Peš sva šla gor do Pl. Vodole, tam sva prvič naletela na zamete in staro snežno podlago, ki je bila povsem pomrznjena. Sledila sva gazi proti vzhodu misleč, da najin predhodnih pozna pot ... izkazalo se je, da se je ali nekdo izgubil ali je nekaj iskal ali pa je šel le pogledat pastirski stan. Gaz je obrnila v dolino, midva pa naravnost gor proti Dleskovcu. Na uravnanem vršnem delu naju je "nabil" severni veter, mraz za zmrznit, zato sva odvila proti zahodu v zavetrje. Kakšni razgledi so bili tam!!!!

Deska



Z grebena Dleskovca proti zahodu



Planjava



Od Deske do Ojstrice



Veliko položno SZ pobočje Dleskovca



Mrazišče Vrtače z vzhoda



Kar naravnost po prehodih v rušju sva šla proti dnu mrazišča in nekako uspela priti tja brez zapletov. Superca.

Vrtače od blizu



Na dnu mrazišča naju je pričakala nagnjena nosilna cev z zaklonom - drsenje snega po pobočju je zvilo cev. Neverjetno. Slabo uro sva odkopavala kol in vse žice, da sva lahko postajo spet poravnala in napela žice. Zamenjal sem gumbek in nadaljevala sva proti SZ.

Izjemen zimski ambient, res slikovit konec



Kdo pravi, da nimamo stratovulkana?! Ta bi že lahko bil. Veliki vrh.



Gaženje po eni izmed klož (nekaj metrov levo je počila).



Povsem poledenel del poti



Jezero na Pl. Vodole.



Med božičnim deževjem je bilo jezero očitno vsaj 1 m globje, nato pa je táko zamrznilo in se nato počasi praznilo v kras. Led je tako ostal nad trenutno gladino vode, prav spektakularno. :)



Leden griček



Panorama (klikni za večjo!)



Krasen izlet, priporočam!

V mrazišču Vrtače je bila decembra izmerjena doslej najnižja temperatura v Kamniško-Savinjskih Alpah in najnižja temperatura v Sloveniji izven Julijcev! Bilo je namreč kar -40.5 °C in to že ob 20. uri zvečer! Žal so se v tisti noči pogoji poslabšali (pooblačitev, okrepitev vetra), sicer bi šlo še vsaj 5, 10 stopinj niže.

0 odzivi

Objavite komentar