ORTOblog

= splet hribov, smučanja, vremena, fotografije in še česa.

Soča se umirja, kraška polja poplavljajo  

Danes spet v posoški prestolnici.

Cesta Most na Soči - Tolmin je bila seveda še vedno zaprta, Soča pa - pričakovano - že precej nižja kot včeraj.

VčerajDanesVčerajDanesVčerajDanesNa sprehajalni poti ob jezeru pri Mostu na Soči se je nabrala mivka.Idiličen pogled z jutranjo meglo kot da se 24 ur prej ne bi nič dogajalo. Tako je pač vreme - "zanj" je vse običajno, mi smo omejeni.Še ena primerjava včeraj-danes

Zelo žalosten pogled na Rdeči rob. Še aprila je več snega ...Povsem druga zgodba pa na južnem robu Kaninskega pogorja (žal ni šlo brez žic)!SBG nad Tolminom - od Tolminskega Migovca do Žabiškega Kuka. Žalostna poznopomladanska ali pa jesenska panorama ...... toda razmeroma velika plazovina nad Pl. Razor opozarja, da je že bilo več snega!Tolminski Migovec. Moji totalizatorji na SBG bi v tem poslabšanju izmerili nooore količine, a kdo je pa vedel, da bo za Božič gor padal dež.Krn. Si kdo upa naglas povedati, da je večino izdatno deževje najbrž pobralo ves sneg prav do vrha in da je šele nato ob ohladitvi padlo tistih nekaj centimetrov snega, ki pokriva južno "flanko"?Posočje sva sredi dneva zapustila in se odpeljala ob Idrijci navzgor. Nič "poplavnega" za videti, po radiu pa so opozorili, da je zaprta cesta Idrija-Žiri. Tega opozorila pred tem še ni bilo slišati, zato sva slutila, da gre za svežo reč. In ni je bilo težko najti, že kakih 500 m nad Idrijco sva prišla do "odprte zapore" ceste zaradi nevarnosti plazu.Gasilca sta nama povedala, da se je nekaj ur prej utrgal plaz."Kje? Kam je šel material?"
"Ja tu je. Prej je bil tu majhen kamnolom, zdaj pa ga je zasulo."A tako. Najvišji del plazu se je premaknil danes za nekaj metrov navzdol, občasno je priletel kak kamen in čakali so, da se bo zadeva odpeljala na cesto. Na srečo pod cesto do Idrijce ni prav nič.A to še ni vse! Počilo je celo pobočje nad najbližjo hišo (razpoka v tleh!) in prebivalci so v strahu z balkona spremljali dogajanje. "Še en dež, pa bo šlo vse dol," je ocenil gasilec (pa ni bil Samo).Čez Godovič sva se odpeljala na bolj "vodoodporno" območje - kras.Planinsko poljePlaninsko polje je bilo bolj zalito kot lanskega 12. decembra, ko smo šli gledat ravno poplave kraških polj (glej reportažo in film v 2 delih).PotapljačDebla bodo lepo opranaŠe dve visokovodni fotki - na drugo sem ujel krokodila! Globalne spremembe, ja. Kmalu bo tako kot na Floridi.

Cesta Planina-Laze je bila itak zaprta in poplavljena, proti Uncu pa se je kljub zapori ravno še dalo deloma po vodi pripeljati čez. In domov.
Vse fotografije so avtorska last in jih brez vednosti avtorja ni dovoljeno poobjavljati!

Soča je v Tržaški zaliv prinesla toliko materiala, da se to vidi tudi na satelitskih posnetkih:

V nedeljo 20.12.2009 (ob 10:50 po našem času) je bil posnetek satelita najbolj jasen - za referenco.Danes ob 10:50 po našem času je izgledalo takoleTule sem v GISih dodal sloj rek (zahodna je italijanska reka Bela s pritoki, vzhodni sistem pa je od Soče), del obalne linije in ročni približek mej madeža.

vir: NASA MODIS

In še POTRESI:

Zakaj so v zadnjih dneh na zahodu zaznali toliko potresov kot pred tem v celem decembru skupaj?vir: ARSO (http://www.arso.gov.si/potresi/obvestila%20o%20potresih/aip/index.html)

Po datumuBližeMagnituda in globinaCel kup vprašanj ...
Je šlo za podore, plazove? Ali globje premike kot posledica povečanega pritiska od zgoraj? Take količine vode s tako ogromno gibalno količino najbrž ne moremo zanemariti? Če lahko večje jezero poruši lokalno tektonsko ravnovesje, ali ga lahko tudi deroča gmota vode?

0 odzivi

Objavite komentar